Katatrening i Nidaros judoklubb

katadeltagere

Glade katautøvere på søndagens trening. Bak f.v. Arnstein (TJK), Espen (NJK), Leif (TJK), Kjell Ove (NJK) og Anne (NJK). Foran løfter Ståle (TJK) Georg (NTNUI) i en perfekt Kata guruma).

Nidaros judoklubb har tatt initiativ til å sette i gang med organisert katatrening i Trondheim. I første omgang er dette et tilbud til utøvere som har trent kata tidligere eller som har deltatt på katakurs, men håpet er at vi også skal kunne gi kataopplæring til andre interesserte etter hvert. Treningene så langt har hatt deltagere fra både Nidaros JK, Trondheim Judokwai og NTNUI judogruppa.

Hvorfor trene kata spør mange judoutøvere? For mange er svaret fordi dette kreves til gradering til svart belte (Nage no kata til 1. Dan, Katame no kata til 2. Dan o.s.v.). En del trener kata også fordi de synes dette er gøy og lærerikt, og at dette gir dem en bedre innsikt og forståelse i judoen. Det konkurreres også i kata internasjonalt, selv om konkurransekata ikke er så utbredt i Norge foreløpig.

katayokogake

Anne og Ståle utfører Yoko gake, som er første kast i kataens femte serie.

Kata var opprinnelig en måte å videreføre kunnskap om kampteknikker som ikke kunne eller som ikke skulle nedtegnes. Hadde ikke de gamle kampkunstmesterne utviklet kamp- og krigskunstkataer, hadde vi kanskje ikke hatt jujutsu og judo i dag, og mange eldre kampteknikker ville ha gått i glemmeboka. Judoens grunnlegger og andre tidlige mestere mente at kata måtte være en sentral og integrert del av Judo og vektlegges like mye som randori og shiai (kamp). Kata er derfor Judoens grunnpilarer (grammatikken i judospråket om du vil), men også idébank for videreutvikling av Judo som olympisk idrett. Alle Judoens prinsipper er beskrevet i forskjellige kataer, alt fra hilsningsmåter, tai-sabaki, kast og holdegrep til avansert styrketrening og livsfarlige selvforsvars- og angrepsmetoder. Du kan lese mer om kata på Tromsø judoklubb sin hjemmeside.

katavideo

Video er et nyttig hjelpemiddel på katatreninga og vi bruker spesielt opptakene fra katakurs i Levanger tidligere i år med NJFs katakoordinator Ronald Guttormsen. Planen er også å filme egne kataer for senere analyser.

katayokoguruma

Ståle og Kjell Ove øver på Yoko Guruma, mens Arnstein observerer utførselen.